De Magie van Tomaten

Gepubliceerd op 25 augustus 2024 om 19:50

Tomaten! 
Hoog tijd om daar eens iets meer over te vertellen, tomaten hebben ons zoveel te bieden. Voor mij zijn ze onmisbaar! 

Tomaten Bieden Ondersteuning aan het Hart- en Vaatstelsel
Regelmatig tomaat eten of tomatensap drinken kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium, een mineraal dat goed is voor je bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes. Daarnaast bevatten tomaten ook nog eens veel verschillende antioxidanten die een bloeddrukverlagende werking zouden hebben bij patienten met een hoge bloeddruk.

Tomaten zijn Rijk aan Lycopeen
Tomaten hebben hun mooie rode kleur te danken aan de grote hoeveelheid van de kleurstof lycopeen die ze bevatten. Andere rode vruchten bevatten deze kleurstof ook. Lycopeen is een kleurstof die tegelijkertijd ook een zeer waardevolle antioxidant is. Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan;

- Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress
- Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
- Het beschermen van je huid tegen verbranding van de zon
- Het bestrijden van verschillende schimmelinfecties
- Het gezond houden van je ogen
- Het sterk houden van je botten 

Goed om te weten: als je tomaten combineert met een kleine hoeveelheid gezond vet, zoals in olijfolie of avocado, neemt je lichaam de lycopeen beter op. Vandaar dat je Italiaanse mensen dat altijd ziet doen!

Tomaten zijn een bron van betacaroteen
Tomaten bevatten een goede hoeveelheid betacaroteen. Betacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat dit in je lichaam wordt omgezet naar Vitamine A. Ook deze stof is zowel een kleurstof als een antioxidant. Betacaroteen kan onder andere bijdrage aan:

- Het gezond houden van je longen
- Het vertragen van cognitieve achteruitgang
- Het verkleinen van het risico op hart- en vaatziektes

Kortom tomaten zijn dus echte gezondheidsbommetjes.

Betacaroteen is ook de antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Deze kunnen schade aan de cellen veroorzaken en voor verstoorde hersen-, spier-, lever- en nierfuncties zorgen. In grote hoeveelheden kunnen ze zelfs op celniveau je DNA beschadigen en kanker veroorzaken. Door regelmatig tomaten te eten, heb je een grotere weerstand tegen deze ziekmakers. 

Goed om te weten: ook de opname van betacaroteen verbetert als je het combineert met een kleine hoeveelheid (gezond) vet. 

Tomaten Kunnen Bijdragen aan een Sterk Immuunsysteem
Tomaten zijn een goede bron van Vitamine C. Deze vitamine heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem is belangrijk om je lichaam te beschermen tegen allerlei virussen, bacterien, schimmels en parasieten. Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam. Verder kan vitamine C bijdragen aan het behoud van een gezonde huid, de opname van plantaardig ijzer en het behoud van sterke botten en tanden. 

Tomaten Dragen bij aan een Gezonde Stoelgang

Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft. Daarnaast moet je ook altijd goed blijven drinken om obstipatie te voorkomen. 

Afvallen met Tomaten
Uit onderzoek aan de Britse Reading University blijkt dat tomaten je lang een vol gevoel geven. waardoor je minder snel naar vette tussendoortjes grijpt. Het verzadigde effect van tomaat zit 'm waarschijnlijk in de stof lycopeen, die ook verantwoordelijk is voor de rode kleur van de tomaat. Net als betacaroteen is lycopeen een antioxidant. 

Een Gezonde Uitstraling
In je lichaam wordt betacaroteen dus omgezet in vitamine A, wat erg belangrijk is voor het gezichtsvermogen en de groei, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid, haar en weerstand. Betacaroteen zit ook in wortelen, mango's en mandarijnen, maar ook in (donker)groene bladgroente, zoals spinazie en in koolsoorten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.